Χορευτικός Όμιλος «Ο Βάλσαμος»

Το χορευτικό συγκρότημα Βάλσαμος έχει τις ρίζες του στα όμορφα Βαλσαμάτα Κεφαλονιάς. Ιδρύθηκε το 1953, αλλά με την επίσημη μορφή καταστατικού η ίδρυσή του έγινε το 1975. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα δυναμικά, ενώ το μέλλον του προβλέπεται ακόμη πιο μεγάλο. Όπως είναι φυσιολογικό μέσα από το συγκεκριμένο σύλλογο έχουν περάσει πολλές γενιές του χωριού και όχι μόνο. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και στο σύλλογό μας υπάρχουν μέλη ηλικίας από 6 ετών! Αυτό άλλωστε υποδηλώνει το πόσο έντονα έχει περάσει το μήνυμα για τη συνέχιση των στοιχείων της παράδοσής μας.

Ερχόμενος κάποιος στο σύλλογό μας θα έχει τη δυνατότητα να μάθει έναν ιδιαίτερο χορό, τις Καντρίλιες. Πρόκειται για χορό όπου οι φιγούρες είναι πολλές, έχουν πολλά ευρωπαϊκά στοιχεία και χρειάζονται οκτώ ζευγάρια, όπου τα άτομα μεταξύ τους εναλλάσσονται. Οι καντρίλιες έχουν «σημαδέψει» τον τόπο από την περίοδο της Ενετοκρατίας και σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων λόγω των πολλών εναλλαγών κατά τη διάρκεια του χορού.

Επιπλέον, όπως είναι φυσικό θα μάθει και τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς (Μπάλος, Μανέτας, Ρόιδο, Διβαράτικος, Σταυρωτό Πυλάρου, Βλαχοπούλες, Μπαρμπουνάκι κ.ά.), αλλά και χορούς από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στο σύλλογό μας και να αποτελέσει μέλος με ότι αυτό συνεπάγεται…

Κλείνοντας, Θέλω να πω σε όλους πως είναι πολύ σημαντικό για την προβολή του νησιού μας η γνώση των παραδοσιακών χορών, τη στιγμή που ο σύλλογός μας έχει εμφανιστεί πάρα πολλές φορές στο εξωτερικό.


ΣΤΑ ΒΑΛΣΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

ΕΠΕΡΑΣΑ ΑΝΕΥ ΕΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ

ΠΕΡΚΕ ΤΙΜΑΩ ΤΝ ΑΓΙΟ ΜΑ ΚΑΠΟΥ ΜΑΙΝΑΡΩ

ΑΛΛΟΙ Ν ΑΝΑΒΟΥΝΕ ΚΕΡΙ Κ ΕΓΩ Ν ΚΟΡΤΕΤΣΑΡΩ

ΠΟΤΕΣ ΔΕΝ ΤΣΙΛΙΜΠΟΥΡΔΙΣΑ ΔΝ ΕΚΑΜΑ ΑΜΑΡΤΙΑ

ΚΑΘΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΕΚΑΝΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ

ΑΜΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΤΥΧΗ ΜΟΥ Κ ΕΓΩ Ν ΖΕΥΓΑΡΩΣΩ

ΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΓΑ ΜΟΥ ΓΙΑ Ν ΤΝ ΑΝΤΑΜΩΣΩ

ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΙΑ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΗ ΝΑ ΧΕΙ ΜΥΑΛΑ ΣΕΣΤΑΔΑ

ΠΙΤΑ Ν ΦΤΙΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΡΑΓΙ ΚΟΦΙΣΙ Κ ΑΛΙΑΔΑ