Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας

Η Κεφαλονιά είναι το ορεινότερο νησί από τα Επτάνησα και ταυτόχρονα το αναμφισβήτητο «διαμάντι» όχι μόνο του επτανησιακού, αλλά και του ελληνικού αμπελώνα. Το ορεινό και ανάγλυφο του εδάφους, η ηλιοφάνεια, το υψόμετρο, η ποικιλία των μικροκλιμάτων, οι θαλάσσιες αύρες και προ πάντων το εξαιρετικό ποικιλιακό δυναμικό ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αισθητά χαμηλή στρεμματική απόδοση και η ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα. Το κρασί που παράγει η γη στη Κεφαλονιά είναι από τα προϊόντα που έχουν κάνει γνωστό το νησί σε όλο το κόσμο.

Ρομπόλα Κεφαλληνίας – Μια δυναμική λευκή ποικιλία Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) που επάξια κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις ευγενέστερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση κατά την οποία η ποικιλία του σταφυλιού έδωσε την ονομασία προέλευσης στη ζώνη στην οποία καλλιεργείται. Σημαντικό κέντρο αμπελοκαλιέργειας στη Κεφαλονιά είναι η ευρύτερη περιοχή των Ομαλών, στο κέντρο του νησιού με τη ζώνη Ο.Π.Α.Π. «ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ», εντός της οποίας καλλιεργούνται 3474 στρέμματα Ρομπόλας, αλλά και άλλες ποικιλίες (Τσαούσι, Βοστιλίδι, Μοσχάτο, Μαυροδάφνη, Ζακυνθινό κ.α). Η ζώνη της Ρομπόλας περιλαμβάνει κυρίως ημιορεινούς αμπελώνες στις πλαγιές του Αίνου. Οι αμπελώνες αυτοί με τις μεγάλες κλίσεις, το υψόμετρο, τα «φτωχά» χαλικώδη και ασβεστολιθικής προέλευσης εδάφη, συγκεντρώνουν με τρόπο ιδανικό όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δίνουν στα κρασιά μας φρεσκάδα, φινέτσα και θαυμάσια ισορροπία. Το 1982 οι αμπελοκαλλιεργητές της ζώνης της Ρομπόλας με στόχο να εξασφαλίσουν το εισόδημα τους, να προστατέψουν και να αναδείξουν τη δυναμική του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα – οπλισμένοι με μεράκι, εμπειρίες, γνώση, αλλά και με θέληση και πείσμα, ίδρυσαν τον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας που σήμερα αριθμεί περίπου 300 ενεργά μέλη. Το 1983 πραγματοποίησε τη πρώτη συγκέντρωση σταφυλιών, ενώ από το 1985 ξεκίνησε την εμφιάλωση και την εμπορία κρασιού. Το 1987 ο Συνεταιρισμός απέκτησε δικό του οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ζώνης της Ρομπόλας, στα όρια της κοινότητας Ομαλών, σε υψόμετρο 700μ., κάτω από τις πλαγιές του Αίνου και δίπλα στη Μονή του Αγίου Γερασίμου, κάνοντας έτσι τη Ρομπόλα διάσημη σε όλο το κόσμο.

Το οινοποιείο καλύπτει 2000 τ.μ. και περιλαμβάνει εκθετήριο οίνου, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να γευτεί τα κρασιά του Συνεταιρισμού, αλλά και να «ταξιδέψει» στους δρόμους του κρασιού της Κεφαλονιάς. Το 2005 ο Συνεταιρισμός ανανέωσε εξ ολοκλήρου το μηχανολογικό εξοπλισμό του οινοποιείου και εγκατέστησε βιολογικό καθαρισμό για τη διαχείριση των αποβλήτων του. Έτσι το οινοποιείο αποτελεί σήμερα μια μοντέρνα μονάδα με σύγχρονη τεχνολογία στο πρωτογενή τομέα του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Σήμερα ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής του νησιού. Έχει κατορθώσει, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, να απορροφά τη παραγωγή των μελών του – και όχι μόνο – και επιπλέον να διατηρεί τιμή της πρώτης ύλης σταθερή από το 2001 προς όφελος των αμπελοκαλλιεργητών, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η σταθερή πορεία του Συνεταιρισμού εμπνέει σιγουριά στους αμπελοκαλλιεργητές της ζώνης, οι οποίοι με τη καθοδήγηση του, προχωρούν σε αναδιάρθρωση των αμπελώνων με νέες φυτεύσεις.

Η «ROBOLA ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ», το «SAN GERASSIMO», η «BIO-ROBOLA», οι «ΠΛΑΓΙΕΣ του ΑΙΝΟΥ», ο «LINOS», το «MELAMBUS», το «BRILLANTE», είναι μερικά από τα εξαίρετα κρασιά του Συνεταιρισμού τα οποία διακινούνται στην επικράτεια, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ κ.α). Καθημερινά ο Συνεταιρισμός κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των ειδικών στο τομέα της οινοποίησης και εμπορίας προσφέροντας εξαίρετα κρασιά σε προσιτές τιμές. Έτσι επιβραβεύονται οι συνεχείς, επίμονες και επίπονες προσπάθειες των αμπελοκαλλιεργητών της ζώνης της Ρομπόλας, της διοίκησης του Συνεταιρισμού, καθώς και του επιστημονικού δυναμικού του, που μοχθούν για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποιοτικού αποτελέσματος.

Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας

Διεύθυνση Τ.Θ. 56, Ομαλά Κεφαλονιά, Τ.Κ 28100

Τηλ. 26710 – 86301 / 29400 / 24563 Φαξ. 26710 – 86481

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού www.robola.gr